Szakközépiskolai képzéseink

MEZŐGAZDASÁGI SZAKMACSOPORT

  • 34 621 02 Lovász – tanulóink a lovak ápolását, takarmányozását, gondozását, mozgatását végzik, kialakítják az istállórendet. Részt vesznek a lovak alapkiképzésében. Bekapcsolódnak a lótenyésztési munkákba, felkészítik a lovakat bemutatókra, bírálatokra. Megtanulnak lovagolni és fogatot hajtani egyaránt. Gyakorlati képzésüket saját lovardánk biztosítja. A nyári gyakorlatot külső képzőhelyeken töltik. Tangazdaságunkban saját lóállománnyal, felszereléssel biztosítjuk a gyakorlatorientált felkészítést a munkavállalásra. Lovászként ápolják és gondozzák a lovakat, összeállják a takarmányt, kialakítják az istállórendet, lovagolnak és fogatot hajtanak.
  • 34 622 02 Kertész - Tankertünkben termelő munka közben, saját gépparkkal, gyümölcs- és szőlőültetvénnyel, üvegházzal, termesztő-berendezésekkel biztosítjuk a felkészítést a munkavállalásra. Diákként tanulóink minőségi élelmiszert (zöldség, gyümölcs, szőlő) állítanak elő, melyre nagy a piaci kereslet. Kertész tanulóként elsajátítják a szőlő-, zöldség- és gyümölcstermesztés alapjait. Az elméleti és gyakorlati képzés alatt megismerkednek a kertészeti termelés szakmai fortélyaival. Az eszközöket, gépeket karbantartják és üzemeltetik. A megtermelt árut előkészítik az értékesítésre. 

A 9. évfolyamon a tanulók szintvizsgát tesznek, ezt követően már külső helyszínen is részt vehetnek gyakorlati képzésben.

 

A KRAFT program keretében elnyert támogatással lovász és kertész tanulóink gyakorlati képzőhelyeit egyaránt korszerűsítjük. Az állami támogatás segítségével megújul a tankert. A lovak elhelyezésére új lóistálló, mozgatásukra új fedeles lovarda és egyéb kiszolgáló létesítmények épülnek.

 

VENDÉGLÁTÁS-TURISZTIKA SZAKMACSOPORT

  • 34 811 03 Pincér – a vendéglátó egységben pincérként fogadják a vendégeket. Ők a vendéglátás egyik kulcsszereplője: felveszik a rendelést, felszolgálnak. Feladatuk közé tartozik az asztalok terítése, díszítése. Étlapokat, árlapokat állítanak össze, kiállítják a számlát. Feltöltik a pultokat, vitrineket, italhűtőket, felszolgálnak fogadásokon, banketteken, rendezvényeken. Részt vesznek az áru szakszerű átvételében, tárolásában és dokumentálásában, előkészítik a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret.
  • 34 811 04 Szakács – legfontosabb feladatuk a melegkonyhás vendéglátó üzletek ételválasztékának kialakítása, az ételek elkészítése és tálalása. Munkájukat a higiénés és esztétikai követelmények figyelembe vételével végzik. Jó szakácsként elsődleges feladatuk az ételek elkészítése különféle nyersanyagokból, félkész- és késztermékekből. Az egészséges táplálkozási szokások kialakításában nagy a jelentősége az újfajta eljárások ismeretének, a táplálkozástan területén szerzett ismereteknek. További feladatuk a melegkonyhás vendéglátó üzletek ételválasztékának kialakítása, az ételek elkészítése és tálalása.

 

Szakács vagy pincér tanulóként a 9. évfolyamon az iskola kiválóan felszerelt tankonyhájában, - ami hamarosan látványkonyhává alakul - és tanéttermében szereznek szakmai gyakorlatot, kiváló szakoktatók irányításával. A szintvizsga után külső képzőhelyen folytatódik a gyakorlati oktatás, amely egyben felkészülés a piaci szférában való munkavállalásra.

 

Szakközépiskolai képzés befejezése után 2 év alatt érettségi vizsgát tehetnek iskolánkban. Ez esetben csak 4 tárgyból kell vizsgát tenniük, mert 5. tárgyként az OKJ-s végzettség megfelelő.